Ouders trekken zich weinig aan van de Onderwijsinspectie

Ouders trekken zich weinig aan van de Onderwijsinspectie

In Nederland houdt de Onderwijsinspectie de kwaliteit van het onderwijs en de scholen die dit onderwijs bieden, nauwlettend in de gaten. Elke twee jaar wordt een school door de inspecteurs bezocht. Bij het predicaat “zwak” wordt het bezoek intensiever, evenals de verwachtingen.

En toch lijken ouders zich maar weinig aan te melden van de Onderwijsinspectie als ze op zoek zijn naar een basisschool.

 

Onderwijsinspectie.nl

De website www.onderwijsinspectie.nl geeft ouders een zeer duidelijk overzicht van de stand van zaken in het onderwijs. Per school zijn rapporten terug te vinden, inclusief scores van eindtoetsen en lijsten waarop zwakke en zeer zwakke basisscholen gerangschikt zijn.

Deze gegevens maken het voor ouders dus makkelijker om een keuze te maken, maar dwingen scholen ook het onderste uit de kan te halen.

 

Goed oordeel

Ook wanneer een school goed beoordeeld wordt door de Onderwijsinspectie, is er veel informatie uit het rapport te halen. De rapporten geven een inkijkje achter de schermen, zoals aanbevelingen die de school gedaan zijn door de inspecteur.

Ouders zouden dit kunnen gebruiken in hun kennismakingsgesprek. De inspectie zou ook willen dat ouders scholen meer aanspreken op de aanbevelingen in het rapport. Maar dat gebeurt nauwelijks.

 

Onderzoek

Een onderzoek door NWO (een wetenschapsorganisatie) laat namelijk zien dat verreweg de meeste ouders het oordeel van de Onderwijsinspectie nauwelijks mee laten weten bij hun keuze. Maar liefst 60% van de ouders zegt deze gegevens nooit in te kijken.

Slechts 2% doet dat wel grondig en laat een schoolkeuze er mede vanaf hangen.

 

Hoe zwaar til jij aan de mening van de Onderwijsinspectie?

Comments are closed.