Onrust in de klas? Voorkom een leerachterstand!
Stakingen in het onderwijs, een drastisch tekort aan leerkrachten, te weinig geld, weken van 4 dagen, onbevoegde leerkrachten voor de klas en zelfs gepensioneerde leerkrachten of ouders die de klassen moeten draaien.
Het gaat niet goed met het onderwijs.
Kinderen kunnen zomaar de dupe zijn van die onrust. Als ouder kun je weinig meer dan machteloos toezien hoe de school probeert het schip varende te houden. En hopen dat je kind geen leerachterstand oploopt…
Wat is een leerachterstand?
Een leerachterstand houdt in dat een kind niet meer datgene leert wat in een jaar verwacht wordt. Wanneer een groep 6 geen breuken leert, kan daar in groep 7 niet op door worden gewerkt. Een leerachterstand is dus zo geboren.
De meeste leerachterstanden komen pas in hogere groepen boven water, zoals onvoldoende beheersing van de tafels, geen begrip van getallen en ga zo maar door. Het gevolg is dat kinderen voortdurend achter de feite aan blijven hollen, terwijl de lesstof voor hen uitsnelt.
Oorzaken van een leerachterstand
Zoals in de inleiding al beschreven is onrust een van de grootste oorzaken van een leerachterstand. Maar ook de thuissituatie speelt hierin een belangrijke rol, evenals omgevingsfactoren. Het is soms naar net om welk kind het gaat in welke situatie (en in welke omgeving).
Andere oorzaken van een leerachterstand zijn vooral leerstoornissen, zoals:
- Een leesstoornis als dyslexie of hyperlexie
- Een spellingstoornis zoals dysorthografie
- Een rekenstoornis als dyscalculie
- Een taalstoornis zoals stotteren of dysfasie
- Niet-verbale leerstoornissen en stoornissen omtrent gedrag
Wat te doen bij leerachterstanden?
Heeft uw kind een leerachterstand? Dan is het afhankelijk van de situatie wat u het beste kunt doen. We bespreken de meest gangbare oplossingen om het heft in eigen hand te nemen.
1 Vraag om RT
RT (remedial teaching) is onderwijs op maat. Op veel scholen is een remedial teacher aanwezig om 1 op 1 met kinderen extra te oefenen en problemen aan te pakken. Een goede remedial teacher maakt een plan van aanpak en stelt een doel, zoals: binnen twee maanden weet Jelmer de tafels van 1 tot en met 10 uit zijn hoofd.
Er zijn ook particuliere remedial teachers te vinden. Vaak geven deze bijlessen.
2 Bijles nemen
Als de school niet toereikend genoeg is, kan worden overgegaan tot het volgen van bijlessen. Deze zijn voor kosten van de ouders en vinden buiten schooltijd plaats. Een bijlesdocent kan aan huis komen. Ook kan de bijles plaatsvinden in een praktijk. De kosten voor een uurtje bijles lopen van € 30 tot € 75.
3 Studiecoaching
Hoewel een studiecoach vooral in de middelbare school voorkomt (en een leerling helpt bij het totaalplan van school, van plannen tot leren en het maken werkstukken), komen ze ook in het basisonderwijs voor. Een studiecoach helpt vaak niet lesinhoudelijk, maar wel bij de aanpak en organisatie.
4 Thuis oefenen
Tot slot is er de mogelijkheid om thuis te oefenen. Is bepaalde lesstof niet aan bod gekomen en heb je het idee dat je kind ergens achteraan loopt? Dan kun je oefenmateriaal aanschaffen en in ieder geval proberen je kind voor te bereiden op de Cito-toetsen van het LVS, want die gaan mee naar het voortgezet onderwijs.
Zit niet stil bij een leerachterstand
Leren is de taak van school. Daar zal bijna iedereen het mee eens zijn. Maar dat wil niet zeggen dat je als ouder stil kunt gaan zitten als er sprake is van een leerachterstand. Het lerarentekort en de onkunde van onbevoegde onderwijzers mogen niet de reden zijn dat jouw kind zich niet kan ontwikkelen. Een leerachterstand is immers zo opgelopen, maar niet snel verholpen.