Master Special Educational Needs

Master Special Educational Needs

Een Master halen als leerkracht? Het kan tegenwoordig. Met de Master Special Educational Needs kunnen leerkrachten in Nederland het beste uit zichzelf halen en een specialisatie gaan verdienen. De M Sen, zoals de opleiding kort luidt, bereidt voor op een specialistenrol binnen de school. Na het voltooien van de opleiding mag een leerkracht zich master noemen.

Een masteropleiding kan positieve gevolgen hebben voor je verdere ontwikkeling. Leerkrachten krijgen er een hoger salaris door, maar ook meer erkenning. Tevens bestaat er de mogelijkheid om in andere sectoren aan het werk te gaan.

Master SEN

Wat is de Master Special Educational Needs?

De Master Special Educational Needs leidt leerkrachten op tot leerkrachten die kunnen voorzien in speciale onderwijskundige behoeften. Je kunt Master SEN worden op diverse vakgebieden, zoals:

  • Master SEN gedrag
  • Master SEN innoveren en leidinggeven
  • Master SEN hoogbegaafdheid
  • Master SEN leren
  • Master SEN rekenonderwijs
  • Master SEN taalonderwis
  • Master SEN inclusief onderwijs

Het ruime aanbod aan Master SEN opleidingen maakt het voor iedereen interessant om zich in een nieuwe opleiding te verdiepen.

 

Opbouw van de Master

De Masters worden gegeven op hogescholen en enkele universiteiten. Het betreft een HBO-master. De opbouw is verdeeld in 60 studiepunten. Om die punten te behalen moeten thema’s, of losse cursussen gevolgd worden. Die leveren punten op. Het kan dan gaan om tal van vakken, behorend bij de gekozen Master.

 

Onderzoek

Net als op de universiteit krijgen leerkrachten de kans om onderzoek te doen. Vaak is dit een vereist om punten te halen. Zij doen onderzoek in de praktijk en leren hoe ze een gedegen onderzoek op kunnen zetten. Het onderzoek is vaak gericht op de eigen praktijk, maar moet wel volgens tal van regels gebeuren. Zo worden de internationaal geldende APA-normen verwacht en moet een onderzoek gepresenteerd worden.

 

Titel

Na het afronden van de Master SEN mag een leerkracht zich Master Special Educational Needs noemen en draagt hij of zij de titel M Sen. Dit verschilt met het buitenland, waar aan de Master de MEd SEN titel wordt toegewezen. Dat heeft te maken met het verschil in universiteiten en hogescholen.

 

Bouwstenen

Wie wel graag een Mastertitel wil behalen, maar geen zin heeft om twee jaar lang te studeren, kan het handig zijn om bouwstenen te gaan sprokkelen. De Master maakt het namelijk mogelijk om stapsgewijs cursussen te volgen en uiteindelijk alsnog af te studeren. De bouwstenen voor de Master SEN behandelen deelcursussen.

 

Bronnen:

Master SEN op Fontys – www.fontys.nl

Windesheim over de Master Special Educational Needs – www.windesheim.nl

Comments are closed.