Leerling in Beeld oefenen
Het leerlingvolgsysteem van CITO heet Leerling in Beeld en is een van de meest gebruikte leerlingvolgsystemen in het land. Wettelijk is elke school verplicht te werken middels een leerlingvolgsysteem.
Wat houdt Leerling in Beeld in? Wat zijn de Leerling in Beeld-toetsen? En wat is de doorstroomtoets? In dit artikel vertellen we je precies wat Leerling in Beeld is en hoe je kunt oefenen voor deze belangrijke toetsen op de basisschool.
Wat is Leerling in Beeld?
Het is van belang dat scholen de ontwikkeling van leerlingen volgen. Dat doen ze met een leerlingvolgsysteem. Zo’n systeem is een overzicht van toetsgegevens, vergeleken met een periode ervoor. Zo kunnen leerkrachten en kwaliteitscoördinators zien of een specifiek kind voor- of achteruitgegaan is op vaardigheidsgroei, maar ook hoe een groep in zijn geheel functioneert. Dat zijn belangrijke gegevens, die scholen moeten overleggen aan de Inspectie van het Onderwijs.
Leerling in Beeld is een programma waarmee scholen twee keer per jaar toetsen af kunnen nemen voor de volgende vakken:
- Technisch lezen (AVI en DMT)
- Begrijpend lezen
- Begrijpend luisteren
- Rekenen
- Spelling
Afname
De afname van de Leerling in Beeld-toetsen is twee keer per jaar. De Medio-toets wordt in het midden van het lopende schooljaar gedaan (januari) en de Eind-toets aan het eind (juni). Scholen hoeven zich niet te houden aan specifieke data en bepalen zelf welke toets ze wanneer afnemen. Leerkrachten zijn er vrij in dit zelf te plannen.
Leerling in Beeld-toetsen
Per leerjaar zijn er meerdere Leerling in Beeld-toetsen. Hieronder zetten we ze per groep voor je op een rijtje.
Groep 3
In groep 3 beginnen kinderen met een belangrijke vaardigheid: lezen. Het technisch lezen krijgt in groep 3 heel veel tijd op het rooster. Dat betekent dat het ook getoetst wordt. Leerling in Beeld toetst de stand van zaken middels twee toetsen:
- AVI-toetsen (die lopen de hele schoolperiode door, tot een leerling AVI Plus bereikt)
- DMT-toetsen (drie-minuten-toets)
Verder wordt er in groep 3 gestart met rekenen, zoals rekenen tot 10 en rekenen tot 20, met en zonder tientaloverschrijding, de getallenlijn tot 20. Vooruit en achteruit kunnen tellen. Dit zijn vaardigheden die kinderen moeten laten zien op de Leerling in Beeld-toets voor rekenen.
Spelling wordt ook getoetst aan de hand van dictees. Kinderen schrijven de gedicteerde of afgebeelde woorden op. Het is de bedoeling dat ze dit foutloos doen.
Ook begrijpend luisteren neemt een prominente plek in in groep 3. Kinderen moeten in staat zijn kennis uit een tekst te filteren en er inhoudelijk vragen over te beantwoorden.
Groep 4
In groep 4 komen er veel nieuwe vaardigheden bij. Rekenen wordt vervolgd tot en met de 100. De tafels gaan nu ook een rol spelen, omdat vermenigvuldigen en delen geïntroduceerd worden.
Het technisch lezen is bij veel kinderen in orde en wordt aan de hand van de AVI-toets gemonitord. Het kan best zijn dat een kind dat goed leest al het AVI-niveau van groep 5 bereikt.
Verder staat begrijpend lezen op het programma. Kinderen moeten informatie uit een tekst kunnen halen door deze goed te lezen, verbanden te leggen en belangrijke informatie te filteren.
Tot slot is er ruimte voor spelling. De woorden zijn complexer, omdat er nu ook echt met categoriewoorden wordt gewerkt.
Groep 5
Kinderen in groep 5 gaan grote stappen zetten op het gebied van rekenen. Zo komen de volgende vaardigheden erbij:
- Rekenen met breuken
- Breuken benoemen en vereenvoudigen
- Rekenen met klokkijken
- Rekenen met maten en gewichten
Het begrijpend lezen wordt vervolgd, evenals spelling. Werkwoordspelling gaat een rol spelen en wordt ook op de Leerling in Beeld-toetsen getoetst.
Groep 6
Voor veel scholen is groep 6 de start van de bovenbouw. Resultaten van de Leerling in Beeld-toetsen gaan nu meetellen voor het schooladvies. Er wordt op het gebied van rekenen nog meer gerekend met breuken, maar ook het klokkijken en meetkunde wordt intensiever neergezet.
Een belangrijke vaardigheid bij groep 6 betreft het begrijpend lezen, omdat kinderen nu ook werkstukken en projecten gaan maken. Ze moeten in staat zijn de juiste informatie uit de tekst te halen.
Spelling beslaat categoriewoorden, werkwoorden en grammatica.
Groep 7
Een belangrijk j aar is groep 7. De laatste vaardigheden op het gebied van rekenen worden aangeboden, zoals rekenen met procenten, rekenen met kommagetallen en rekenen met het metrieke stelsel.
Ook spelling bereikt een hoogtepunt, omdat er ook wordt stilgestaan bij interpunctie (punten, komma’s, hoofdletters en andere leestekens) en zinsontleding.
Begrijpend lezen wordt nog belangrijker. Het is nu niet alleen een kwestie van de juiste informatie uit een tekst kunnen halen, maar die informatie ook kunnen toepassen en gebruiken. Het is van belang feiten en meningen te kennen, signaal- en verwijswoorden te herleiden en argumenten uit een tekst aan te kunnen dragen om een standpunt te verdedigen of te ontkrachten.
Groep 8
In groep 8 wordt de basis die in groep 7 is gelegd verstevigd. Op het gebied van rekenen betekent dit dat er nauwelijks nieuwe items worden aangeboden. Wel worden de items verdiept. Dus nog meer rekenen met procenten, kommagetallen en het metrieke stelsel. Er wordt een begin gemaakt aan wiskunde, want dat zal in de brugklas een rol gaan spelen.
Spelling wordt uitgebreid getoetst, namelijk:
- Spelling van categoriewoorden
- Spelling van werkwoorden
- Zinsontleding
- Grammatica
- Interpunctie
Tijdens de Leerling in Beeld-toets van november wordt een dictee afgenomen waarin al deze items de revue passeren. Ook zijn er invuloefeningen voor grammatica, zinsontleding en interpunctie.
Begrijpend lezen verdient speciale aandacht in groep 8, omdat het vak meer richting studerend lezen gaat. Dat is belangrijk voor de gang naar de middelbare school.
De Leerling in Beeld doorstroomtoets
Tot slot is er de Leerling in Beeld doorstroomtoets. Dit is de laatste toets die kinderen in groep 8 maken, maar wel een belangrijke toets. De doorstroomtoets kan namelijk zorgen voor een hoger advies. Kinderen in groep 8 hebben al een schooladvies ontvangen, maar wanneer de score op de doorstroomtoets hoger is dan het schooladvies, wordt het advies bijgesteld naar boven. Kinderen gaan dus altijd naar het onderwijs dat het hoogst is.
Leerling in Beeld oefenen
Willen jij en je kind Leerling in Beeld oefenen? Dan is het van belang om over goed oefenmateriaal te beschikken. Het internet biedt uitkomst, maar lang niet al het materiaal is bedoeld om te oefenen voor de toetsen van Leerling in Beeld. Wil je zeker weten dat je de beste oefenboeken in huis haalt? Dan adviseren we je naar de boeken hieronder te kijken.
Groep 3
- Beste oefenboek voor groep 3.
Groep 4
- Beste oefenboek voor groep 4
Groep 5
- Beste oefenboek voor groep 5.
Groep 6
- Beste oefenboek voor groep 6
Groep 7
- Beste oefenboek voor groep 7.
Groep 8
- Beste oefenboek voor groep 8