Inzichtelijk rekenen op de basisschool

Inzichtelijk rekenen op de basisschool

Rekenen met staartdelingenVeel ouders herkennen het. De staartdeling van nu is niet meer wat hij geweest is. En dus trekken ze de stoute schoenen aan vertellen ze hun kinderen hoe het nu echt moet. Want de meester of juf, die heeft er kennelijk geen verstand meer van.

Hetzelfde geldt voor veel andere strategieën. Optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en rekenen met breuken. Dat deden we vroeger een stuk beter.

 

Het huidige rekenonderwijs

Er is veel over het huidige rekenonderwijs te lezen. De kwaliteit gaat hard achteruit. Leerkrachten kunnen niet meer rekenen en kinderen lopen steeds verder achter. Voor een deel berusten die uitspraken op waarheid, maar een deel is niet waar.

Het rekenonderwijs wordt door veel experts en methodeschrijvers naar een hoger level getild. Dat gebeurt onder meer op basis van de kerndoelen die het ministerie van Onderwijs heeft vastgelegd. Rekenonderwijs moet inzichtelijker.

 

Inzichtelijk rekenen

Om die reden zijn de meeste strategieën tegenwoordig anders dan vroeger. Inzichtelijk rekenen houdt in dat de leerling weet wat hij doet. Hij moet zin hoe hij rekent. Wordt er gedeeld met tientallen, honderdvouden of duizendtallen? Kan ik het antwoord schatten? Kan ik dit uit mijn hoofd rekenen of moet ik hier een kladblok bij gebruiken?

Kinderen worden aan het werk gezet. Van tevoren moeten ze een schatting doen van een som en daarna pas echt gaan rekenen. Dat komt ten goede aan hun cognitieve ontwikkeling, want zo weten ze veel beter waar ze mee bezig zijn.

Maar het is voor ouders soms wel lastig te volgen. Hoe rekenen kinderen nu precies en hoe kunnen ouders hun kinderen helpen?

 

Geen trucjes meer

Wat de meeste ouders hebben geleerd op school zijn trucjes. Manieren om sommen op te lossen, zonder te weten wat je precies doet. De oude staartdeling, zoals 14 / 2856 \ … is daar een voorbeeld van. Geen leerling ziet dat je dit kunt schatten of al een voorspelling kunt doen, als je de som op deze manier uitrekent.

Hetzelfde geldt voor onder elkaar optellen en aftrekken. Het zijn trucjes die niet meer gelden.

Nieuwe methodes maken hier handig gebruik van en willen dat kinderen, voor ze de trucjes leren, ook weten hoe het nu zit. Rekenonderwijs wordt op die manier een stuk inzichtelijker.

 

Hoe kunnen ouders helpen?

Willen ouders helpen? Dan is het goed om eerst te kijken naar hoe de basisschool bepaalde strategieën aanleert. Vraag het aan de leerkracht. Die kan uitleggen hoe het moet. Pas ook op met het toepassen van eigen manieren of manieren van bijlesdocenten. Kinderen raken op die manier door de war en weten niet meer wat wel en niet goed is.

 

Bewaren

Comments are closed.