Heeft jouw kind het syndroom van Asperger? 10 signalen
Het syndroom van Asperger (ook wel het aspergersyndroom genoemd) is een pervasieve ontwikkelingsstoornis, vernoemd naar de Oostenrijkse kinderarts Hans Asperger. Mensen die aan Asperger leiden hebben beperkingen in sociale interacties en zeer beperkte interesses.
Hoewel de diagnose Asperger sinds 2013 niet meer gegeven kan worden, omdat deze als aparte diagnose uit de DSM-V is verdwenen, kan het alsnog voorkomen dat bij kinderen Asperger vermoed wordt. Tegenwoordig wordt het gezien als een vorm van autisme, of liever: een stoornis in het autistisch spectrum.
Twijfel jij of er bij jouw kind sprake kan zijn van Asperger? Deze 10 signalen kunnen je helpen een antwoord te vinden.
1 Wijs klinken en praten met volwassenen
Het wordt ook wel de “professor”-toon genoemd, de toon waarop kinderen met Asperger praten. Verbaal zijn ze heel sterk, maar door hun autisme kunnen ze maar over weinig onderwerpen praten. Als ze dan ergens op gefixeerd zijn, weten ze er heel veel over. Kinderen met Asperger praten dan ook vaak liever met volwassenen, omdat met kinderen van hun eigen leeftijd niet makkelijk te praten valt.
2 Sociaal onbegrip
Lichaamstaal lezen is voor kinderen met het syndroom van Asperger erg lastig. Ook zal een kind met Asperger niet snel een gesprek leiden. Kinderen met Asperger begrijpen niet dat ze op hun beurt moeten wachten en dat er andere standpunten of meningen kunnen zijn.
Dit sociale onbegrip kan leiden tot isolatie van de groep.
3 Obsessieve focus op één interesse
Kinderen met het syndroom van Asperger kunnen urenlang bezig zijn met één activiteit of één interesse. Vaak wordt er met één speeltje heel lang gespeeld en krijgt het alle aandacht.
Op latere leeftijd kunnen kinderen met Asperger belangstelling krijgen voor bepaalde onderwerpen, waar ze obsessief meer over te weten willen komen. Er zijn ook verhalen bekend van kinderen bij wie elk jaar dezelfde onderwerpen gepasseerd worden. Zo kan er in januari en februari veel belangstelling zijn voor achtbanen, terwijl er in maart en april ineens interesse is in neushoorns. Het typerende van deze obsessie is dat ze elk jaar omtrent dezelfde tijd terugkomen.
4 Routine
Aansluitend op punt 3, hebben kinderen met Asperger vaak heel veel baat bij routine. Deze kinderen zijn heel blij met structuur. Daardoor raken ze niet verward.
Het kan dus zijn dat een kind in paniek raakt als hij niet om 7.30 uur onder de douche kan, als dat dagelijks gebeurt.
Een wijziging in de routine moet van tevoren gezegd worden, anders kan een kind volledig in de stress schieten en gedesoriënteerd raken. Hier kan het kind een hele dag last van houden. Soms zelfs langer.
5 Weinig inlevingsvermogen
Ook typerend voor kinderen met Asperger is dat ze weinig tot geen inlevingsvermogen (empathie) hebben voor anderen. Kinderen met het syndroom van Asperger hebben geen idee wat de behoeften van anderen zijn. Ze lijken in hun eigen wereldje te leven.
Dit gebrek aan inlevingsvermogen bemoeilijkt het aangaan van relaties met anderen.
6 Begrijpen grapjes niet
Kinderen met het syndroom van Asperger begrijpen grapjes vaak niet. Ze missen de schakel om toonverschillen op te merken en horen ook geen sarcastische of cynische ondertoon. Ze kunnen alles heel letterlijk nemen. Veel ouders van kinderen met Asperger geven aan dat hun kinderen niet aan kunnen geven of iemand een grapje maakt of juist serieus is.
7 Uitbarstingen en instorten
Kinderen met het syndroom van Asperger kunnen snel boos worden en instorten. Als er afgeweken wordt van routines, bijvoorbeeld. Ze zijn niet in staat om hun emoties te beheersen als de zaken anders gaan dan ze hadden gedacht.
8 Zintuigen overprikkelen
Kinderen die het syndroom van Asperger hebben, zijn extra gevoelig wat hun zintuigen betreft. Harde geluiden, sterke lichten of texturen kunnen hen overprikkelen. Er zijn kinderen die aangeven dat bepaalde kleding een bepaald gevoel teweeg brengt, waardoor ze het niet meer willen dragen. Hetzelfde geldt voor kleuren, aanrakingen en geluiden.
9 Ongewone gezichtsuitdrukkingen en houdingen
Kinderen die Asperger hebben, staren vaak langer naar anderen of vermijden oogcontact. Ze hebben vaak ook ongewone gezichtsuitdrukkingen of nemen opvallende (vaak voor andere zeer vreemde) houdingen aan.
10 Langzame motorische ontwikkeling
Kinderen met het Aspergersyndroom ontwikkelen zich op motorisch vlak vertraagd. Ze hebben een slechte motoriek en kunnen niet goed schrijven of fietsen. Daardoor zijn kinderen met het syndroom van Asperger vaak weinig sportief. Ze kunnen het gewoonweg niet.
Heb jij het vermoeden dat je kind Asperger heeft? Een huisarts kan je verder begeleiden.