Goed voorbereid starten met het nieuwe schooljaar

Goed voorbereid starten met het nieuwe schooljaar

Hoe lekker zes weken zomervakantie ook zijn, aan het einde zijn de meeste kinderen (en ouders) wel weer toe aan wat meer ritme. Toch kan het begin van een nieuw schooljaar de nodige zenuwen teweeg brengen.

Hoe bereid je je kind en jezelf goed voor op het nieuwe schooljaar?

 

Controleer de schoolspullen

Grote kans dat je kind veel spullen op de basisschool krijgt, zoals pennen, schriften enzovoorts. Maar er zijn ook schoolspullen die je kind zelf moet verzorgen. Kijk even mee:

  • Broodtrommel en drinkbeker
  • Tas voor het gymmen
  • Gymschoenen (passen ze nog?) en –kleding
  • Agenda (indien van toepassing)

Op de middelbare school krijg je van de school doorgaans een checklist die je door kan nemen.

 

Het schoolritme

De zomervakantie is er een van lange avonden. Je kan immers uitslapen zolang als je wil. Maar dat is straks anders. De wekker gaat gewoon weer om 7 uur en dan is het echt tijd om je voor te gaan bereiden.

Het kan geen kwaad om bijtijds terug te gaan naar dat ritme. Neem bij voorkeur de laatste week van de zomervakantie de tijd om weer wat vroeger naar bed te gaan en ’s ochtends wat vroeger op te staan. Dat maakt de “kater” de eerste maandagochtend een stuk minder vervelend.

 

Als we er niet over praten is het er niet

Veel kinderen vermijden het onderwerp “school”, omdat ze te vol zijn van de vakantie. Maar je kunt als ouder het beste het ijs even breken. Praat dus vaker over school. Wie wordt de nieuwe juf of meester? Hoeveel zin heeft je kind om zijn klasgenoten weer te zien en waar verheugt het zich het meeste op?

Door de juiste vragen te stellen kun je de zin in school weer aanwakkeren.

 

Speel met vriendjes en vriendinnetjes

De vakantie nadert zijn einde en de meeste gezinnen zullen wel terug zijn van vakantie. Langzaam wennen kan dan ook goed door weer te gaan spelen met vriendjes of vriendinnetjes van school.

 

Doe nog wat leuks

Het is goed om met het gezin de vakantie af te sluiten. Doe samen nog wat groots. Ga naar een pretpark, lekker zwemmen of organiseer een flinke barbecue. Doe in ieder geval iets wat iedereen leuk vindt en waar alle gezinsleden plezier aan beleven. Het is voorlopig de laatste quality time die “spontaan” plaats kan vinden.

 

Rugtas inpakken

Pak de laatste avond van de zomervakantie samen de schooltas in. Heb je alles? Deze eerste dag kun je er maar beter zeker van zijn dat je niets vergeten bent.

Zet de tas de avond van tevoren klaar. Voor het brood kun je de broodtrommel op het aanrecht zetten, zodat je het niet vergeet.

 

Goed voor de dag komen

Belangrijk om te weten: na de zomervakantie begint het groepsproces weer van voren af aan. Kinderen bepalen de hiërarchie opnieuw. Deels zal die nog zijn blijven staan van het vorige schooljaar, maar deels zal die anders zijn. Er is immers een nieuwe leerkracht, nieuwe lesstof en misschien wel nieuwe kinderen.

Kinderen vinden het vaak belangrijk om deze dag goed voor de dag te komen. Laat je kind dan ook zelf zijn kleding uitkiezen en klaarleggen. Denk eraan dat je kind zich er goed in moet voelen!

 

Zet de wekker!

Laatste tip: zet de wekker. Want hoe vervelend zou het zijn als je ondanks je goede voorbereidingen, toch te laat bent?

 

Heeft jouw kind alweer zin in school?

Comments are closed.