5 Tips bij het adviesgesprek in groep 8

5 Tips bij het adviesgesprek in groep 8

Voor alle leerlingen van groep 8 én hun ouders is het adviesgesprek een spannend en bijzonder moment. Op dat moment krijgt een leerling officieel van de leerkracht te horen naar welk vervolgonderwijs hij of zij kan gaan.

Op verreweg de meeste scholen worden zowel de ouders als de leerlingen uitgenodigd voor dit gesprek. Het kan in de avond plaatsvinden of na schooltijd. Het advies van de leerkracht is doorgaans bindend.

Soms kunnen de emoties bij een adviesgesprek hoog oplopen, bijvoorbeeld als ouders een ander advies voor ogen hadden dan de leerkracht. In dit artikel geven we je 5 tips voor bij het adviesgesprek in groep 8.

 

#1 Bereid je voor

De meeste ouders weten wel ongeveer wat het middelbaar onderwijs inhoudt, maar voor enkele blijkt op het adviesgesprek dat er toch nog vragen zijn. Alles over niveaus op het voortgezet onderwijs kun je lezen in ons artikel “Naar het VO”.

Bereid je dan ook voor, zodat je weet waar de leerkracht over praat. Mocht je al verder willen kijken, verdiep je dan ook in de scholen in je omgeving en bekijk welke speciale klassen ze aanbieden. Zo zijn er bijvoorbeeld scholen die expressieklassen aanbieden voor kinderen die van drama en muziek houden en scholen die sportklassen samenstellen voor kinderen die veel willen bewegen.

 

#2 Laat de leerkracht uitpraten

Misschien is het moeilijk, maar laat de leerkracht uitpraten als het advies gegeven is. Vaak wil de leerkracht daarna het advies onderbouwen. Mocht het advies anders zijn dan je had gedacht, wacht dan even de onderbouwing van de leerkracht af. Het kan zomaar zijn dat jij havo had verwacht en de leerkracht vmbo-tl adviseert, maar in zijn onderbouwing laat doorschemeren dat je kind in een tl-havo klas kan doorgroeien naar havo.

 

#3 Niet eens? Reageer niet primitief

Uiteraard kan het schooladvies gevoelig liggen. Wanneer je het als ouder niet eens bent met het schooladvies, is het goed om niet al te primitief te reageren. Word dus niet boos en besef dat je kind erbij zit.

Het beste is om het advies even te laten inwerken en het voor jezelf op een rijtje te zetten. Elke leerkracht zal bereid zijn om later met je te gaan zitten en naar je te luisteren.

#4 Plaats je kind centraal

Het schooladvies is bedoeld voor jouw kind. De school nodigt niet voor niets ook jouw kind uit bij dit advies. De meeste leerkrachten voeren het gesprek dan ook met jouw kind. Voor jouw kind is dat heel prettig, want die zal zich gezien en gehoord voelen.

Neem dit over van de leerkracht en betrek je kind bij het gesprek. Vragen als “Had je dit advies verwacht?” en “Weet je dan nu bij welke school je wil gaan kijken?” kunnen helpen om het gesprek met je kind aan te gaan.

 

#5 Geef het goede voorbeeld

Een oudergesprek is een serieuze zaak. De leerkracht gedraagt zich professioneel. Jij als ouder moet dan ook het goede voorbeeld geven. Zelfs als je het niet eens bent met het gegeven advies, kun je als ouder laten zien dat je weliswaar een meningsverschil hebt, maar nog wel heel goed met elkaar kunt praten.

 

Heb jij je adviesgesprek al gehad? Hoe vond je het?

One Reply to “5 Tips bij het adviesgesprek in groep 8”

  1. Het adviesgesprek van mijn zoon vond ik erg spannend, mede omdat ik niet precies wist wat ik kon verwachten. Het is inderdaad een goede tip om de leerkracht vooral aan het woord te laten en deze uit te laten praten. Het is ook een goed idee om vragen op te schrijven zodat je ze niet vergeet.

Comments are closed.